Search This Blog

Loading...

Followers

Tuesday, January 18, 2011

BN Buat Rakyat Jadi Gila

( BN)barang naik sebahagian faktor rakyat Malaysia bertambah jadi gila

Kementerian Kesihatan bimbang tentang bertambahnya rakyat Malaysia jadi gila sejak akhir-akhir ini.Pesakit mental yang menerima rawatan secara berdaftar di hospital kerajaan sepajang tahun lepas meningkat 15.6 peratus atau sebanyak 400,227 orang.Itu pun belum dikira lagi yang berubat cara tradisional atau bomoh kampung.

Mengikut pendapat pakar psikologi masalah mental adalah di sebabkan kegagalan menguruskan tekanan di tempat kerja yang menjadi punca pesakit mental di negara ini semangkin bertambah.Menteri kesihatan , Datuk Seri Liow Tiang Lai pula menjangkakan menjelang 2020 salah satu gangguan mental iaitu kemurungan dijangka menduduki tempat kedua selepas penyakit jatung.

Ramai bijak pandai menyalahkan tempat kerja,walha faktor lain kena ambil kira juga.Rata-rata rakyat Malaysia boleh jadi gila bila menghadapi terkanan kenaikan barang-barang seperti petrol dan perbagai barang keperluang asas.Kerja umpama kais pagi makan petang,esok kena cari lain.Apa lagi nak menabung tak boleh langsung.Rakyat berpendapatan rendah tidak boleh terima yang dikatakan penyelarasan harga.

Sebagai contoh individu yang mengalami tekanan kenaikan barang akan membawanya ke tempat kerja dan seterusnya memberi kesan kepada pretasi kerja.Masalah tekanan ini menjadi satu lingkaran.Tambah-tambah lagi bila rakyat fikir hal politik negara.Bila undi BN seolah-olah menyokong kenaikan barang atau sebuah negara sekular.Kalau sokong Pas ada baiknya,walaupun Pas huduh di mata BN,tapi pemimpin Pas kebanyakan boleh jadi iman di mimbar masjid atau iman solat jenazah.Jauh sama sekali dengan pemimpin BN pandai mencari idea untuk berhibur.Jadi dengan menyokong kepimpinan ulama sekurang-kurang jiwa jadi tenang sikit dari hadapi masalah tekanan mental disebabkan cara hidup di zaman pemeritahan BN.


Sekira anda ada faktor lain yang menyebabkan boleh jadi gila sila beri pendapat di ruagan komen.

7 comments:

Anonymous said...

apa punya entrilah..asal benda alim aje pas,asal benda2 x baik aje BN.Habis kalau mak bapak ko penyokong BN,diaorang pun x semayang ke?biar fikir cara elok kalau nak berpolitik nih.Taksub

virusz said...

nie la klu ada otak x gunakan dengan elok...sengal nape plop BN yg salah..walhal mereka sendiri yg xpndi handle diri sendiri...pas 2 bkan nya baik belaka..da yg buat seks dlm ketapi..then cubaan bunuh..melindungi anuar juburin..umpama melindungi kafir harbi yg menentang islam..BODOH...lain kali pikir dong...pic yg ko amek 2 dr mana ek...aq rasa bkan malaysia pon..harga barang naik bkan disebabkan BN tp faktor semasa...BN boleyh kawal dunia ka..xkan asyik nk beri subsidi je ke..t bangkrap pon slahkn BN...COZ XPNDI MENGGUNKADUIT RAKYAT..ikir dong...jgn tulis membabi buta...BANGANG!!!!!!!!!!!!!1

BUJANG said...

Anonymous,

Maksiat lahir bagaikan cedawan sepanjang 54 tahun umno meraju negara.Apakh kena kata bagus.

Na'im Nikmat said...

Terimalah kenyataan bahwa BN sudah tidak RELEVAN dan tempat seeloknya ialah di tong sampah...........

SESAL SOKONG BN said...

Aku pun malas dok sokong BN,bila aku bermunajab aku terfikir mengapa harus bersubahat menyokong parti yang menghalang sebuah negara islam sebenar.Sebab aku nak jawab apa bila ditanya di Masyar nanti.

Atas dunia ni tak nampak lagi,tapi kena kifarah tuhan baru terfikir menyensal

cicitHJHASSANu said...

salam ukhuwah...

ada orang boleh jd gila plak bila terbaca entry nih hehe....

biarlah pemimpin tu gila sengsorang,jgn ikut meraban teben.

ijoks2009 said...

Anon diatas tu masih belum mengetahui.Penulis blog ni hanya menyatakan pandanagn peribadinya tanpa taksub pada mana-mana parti.
Dulu mungkin penulis blog ni juga terkeliru ,Alhamdulillah sekarang dia sudah mengerti mana yang baik mana yang buruk.

pada penulis blog ni,teruskan menegur mana yang tak betul tak kira kawan atau lawan.